Film ‘Met Huygens naar Veneti√ę. The movie.’

In 2017 was het precies 375 jaar geleden dat Constantijn Huygens zijn buitenplaats Hofwijck in gebruik nam. In het teken van de viering is de¬†film¬†Met Constantijn Huygens naar Veneti√ę. The movie. gemaakt.

Constantijn reist naar Veneti√ę
In 1620 reisde de jonge Constantijn Huygens naar Veneti√ę, als secretaris van een diplomatieke missie. Die reis was voor hem een ‚ÄėGrand Tour‚Äô, hij maakte in Itali√ę kennis met de kunst van de renaissance en van de antieke oudheid. Ook zag hij voor het eerst gebouwen van de beroemde architect Andrea Palladio. Diens wonderschone villa‚Äôs inspireerden hem tot het ontwerpen en bouwen van zijn eigen huizen, aan het Plein in Den Haag en aan de Vliet bij Voorburg.

Met Constantijn naar Veneti√ę. The Movie
Constantijn hield tijdens die reis een journaal bij. Met dat boek in de hand maakten Peter van der Ploeg en Karlien Ritter, 397 jaar later,¬† de reis opnieuw. Zij reden over binnenwegen in Duitsland en Zwitserland, langs prachtige stadjes, door beeldschone landschappen en hoog over de oude Alpenpassen. In Itali√ę bezochten zij Verona, Vicenza, Padua en Veneti√ę. Er werd gefilmd op bijzondere locaties, zoals in het Teatro Olimpico in Vicenza en in de Villa Foscari, langs de Brenta. Beide creaties van Andrea Palladio.

Waar te zien
Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september 2018 is deze film te zien in de volgende monumenten:

  • Museum Swaensteyn, Herenstraat 92, Voorburg
  • Neherlaboratorium, Neherpark 5, Sint Paulusstraat 4, Leidschendam