Huygens’ Hofwijck
Mijn monument, ons erfgoed: welkom terug

Breng tijdens Open Monumentendag een bezoek aan Huygens’ Hofwijck, de buitenplaats van Constantijn Huygens. Huygens ontwierp zijn eigen buiten en nam de buitenplaats in 1642 in gebruik.
Hij kwam hier om zich terug te trekken van het leven aan het Hof, waar hij werkte als secretaris van de Oranjes. Hij noemde zijn buiten dan ook Hofwijck, letterlijk het wijken van het Hof. Samen met zijn kinderen bracht hij tijd door op de buitenplaats. Praten over politiek of religie was verboden, het was een plek waar men samenkwam, dineerde, speelde, muziek maakte en waar gedichten werden geschreven. Hofwijck was zijn buitenplaats en is nu ons monument, dus wees welkom en geniet van het Buiten!

Huygens’ Hofwijck is tijdens Open Monumentendag geopend voor bezoekers tussen 10.00-17.00 uur, de entree is gratis*. Op deze dag zet Huygens’ Hofwijck de tuin van de buitenplaats in de schijnwerpers met de tentoonstelling ‘Hofwijck Buiten’. En dat is terecht, want Constantijns tuin mag een van de meest bijzondere van Nederland worden genoemd. Zo is de plattegrond, als enige ter wereld, naar model van het menselijk lichaam, een idee van de Romeinse architect Vitruvius. De beplanting is nog geheel naar de oorspronkelijke selectie, met veel oudhollandse fruitrassen in de boomgaard. En aan welke andere tuin werd door haar bouwheer een gedicht gewijd van maar liefst drieduizend versregels? Onze grootste dichter draaide er zijn hand niet voor om.

Met uw eigen telefoon kunt u in de izi-travel app de route ‘Hofwijck Buiten’ downloaden en een wandeling maken door de tuin. U leert er van alles over het reilen en zeilen van het 17e-eeuwse tuinieren, wat in tegenstelling tot vandaag de dag vaak een strijd tegen de elementen was. Constantijns eigen tuinbaas en zijn huidige collega nemen u via de tour mee in hun dagelijkse werk.
Ook is het mogelijk om mee te lopen met een instaprondleiding, de gids maakt op gepaste afstand een ronde over de buitenplaats en vertelt u de mooiste verhalen. Speciaal voor de kinderen is er een speurtocht door de tuin waarin ze de favoriete plekjes van de familie Huygens ontdekken.

Aan het einde van de dag brengt auteur Arend van Dam een bezoekje aan Hofwijck. Van Dam is bekend van zijn historische jeugdboeken en vertelt tijdens Open Monumentendag in Kinderboekwinkel In de Wolken over zijn nieuwe boek, De droom van Amalia. Voor hem de uitgelezen kans om op Hofwijck het portret van Amalia van Solms te bewonderen. Misschien komt hij dan ook nog Constantijn én Christiaan Huygens tegen!

Programma

Doorlopend 10.00-17.00 uur
Gratis openstelling huis & tuin
Tuintentoonstelling ‘Hofwijck Buiten’
Route Izi-travel app ‘Hofwijck Buiten’
Speurtocht kids ‘Hofwijck Buiten’

11.00 uur + 14.00 uur + 15.00 uur
Instaprondleidingen tuin
max. 10 deelnemers per tijdstip


*registratie aan de deur verplicht i.v.m. de Corona-maatregelen.

Aan de Vliet is aanlegplaats A van trekschuit Hadrianus die tussen 10.30 en 15.00 uur over de Vliet pendelt.