Met betrekking tot het thema duurzaamheid van dit jaar is kunst één van de duurzaamste producten die je kunt verzinnen. Want wie gooit er een kunstwerk weg? Het gebeurt niet zelden dat kunstwerken generaties lang in de familie blijven. Soms alleen al omdat men hoopt dat het meesterwerk ooit heel veel geld op zal brengen, maar ook omdat het niet alleen van financiële, maar ook van emotionele waarde is.
Naast kopen, kun je hier kunst ook lenen! Dat is in een circulaire economie steeds gewoner, maar 40 jaar geleden een heel vooruitstrevende gedachte! Zo rouleren sommige doeken eerst jaren langs verschillende adressen, voordat het neerstrijkt op een plek waar het niet meer weg mag of soms terug gaat naar de kunstenaar die er vervolgens opnieuw overheen schildert.
In het cadeauwinkeltje van de Kunstuitleen zijn er veel handgemaakte of kleinschalig geproduceerde artikelen verzameld. Deze producten worden geselecteerd op duurzaamheid. Soms is het gemaakt van restmateriaal of hernieuwbare grondstof en een ander keer is het duurzaam, doordat het plaatselijk gemaakt is met verfstoffen die het milieu niet schaden. Variërend van theedoeken uit Scheveningen gemaakt van biologisch katoen tot zeepbakjes gemaakt van oude plasticflessen van schoonmaak-producten. Van vaasjes gemaakt van gerecycled porselein tot een kaarsenstandaard gemaakt uit oude houten meubelstukken. De makers van de producten zijn zich er in elk geval van bewust dat ze niet zomaar iets maken, dat na een jaar weer weggegooid wordt omdat het “niet meer in de mode is”. Het zijn stuk voor stuk tijdloze en unieke producten die leuk zijn om cadeau te doen, aan jezelf of aan een ander…
Tijdens Open Monumentendag is er bij de Kunstuitleen een expositie van hun kunstenaar van de maand: Geer Huybers. Hij schildert graag de zee in al zijn facetten. Zij hebben ook een diepgaand interview gehouden met deze kunstenaar over een leven lang kunstenaarschap, waar hij overigens nog lang niet klaar mee is!