Focus op Stompwijk

In Stompwijk leidt een informatieve route u langs historische kenmerken van verschillende boerderijen en andere monumentale panden. De panden zijn opengesteld of van dichtbij te bekijken. De door de Stichting Oud Stompwijk georganiseerde Zouaven tentoonstelling in de Laurentiuskerk laat zien hoe de pauselijke staat tussen 1861 en 1870 werd verdedigd tegen de Italiaanse nationalisten. De Zouaven waren herkenbaar aan hun uniform met pofbroek. De benaming Zouaven is afkomstig uit Algerije waar het Franse leger de Berberstam Zouaouwa in haar gelederen opnam. De naam werd door de Fransen verbasterd tot Zouaven. Ook een groot aantal Stompwijkers nam hieraan deel.  De Stompwijkse deelnemers verloren hun Nederlanderschap bij terugkomst !

Verder zullen ook boerderijen en andere monumenten in Stompwijk opengesteld of van dichtbij te bezichtigen zijn. Om het publiek op een leuke manier naar Stompwijk te vervoeren zijn er diverse mogelijkheden ontwikkeld, zoals vervoer in klassieke auto’s.

Fiets eens langs de molendriegang en ga eens naar boerderij Akkerlust waar van alles te beleven is, zeker ook voor kinderen. Bij boerderij Weltevreden zijn demonstraties rietdekken en wordt u rondgeleid over het erf.

Mocht u toch met de auto willen komen, parkeer deze dan bij Sportpark De Meerhorst, Klaverblad 13, 2266 JK Leidschendam en laat u met klassieke auto’s vervoeren naar de bezienswaardigheden en activiteiten in Stompwijk.
Helaas zal de Stompwijkseweg (de weg tussen Stompwijk en Leidschendam) afgesloten zijn.  U kunt het beste over de A4 via afslag Zoeterwoude Dorp of via Zoetermeer naar Stompwijk rijden.

Om 16.00 uur start het Zomercarnaval in Stompwijk met een optocht met loopgroepen vanaf Elmeco, Doctor van Noortstraat 5 met aansluitend groot carnavalsfeest op het plein voor De Bles.

De informatieve route kunt u hier downloaden.