Romeinen

Op basis van archeologisch onderzoek is vastgesteld dat Forum Hadriani (‘Markt van Hadrianus’) in Voorburg-West lag, in de hoek van de Vliet en de Trekvliet, op het terrein van de buitenplaatsen Arentsburgh en Hoekenburg.

In museum Swaensteyn in de Herenstraat in Voorburg vindt u veel over de geschiedenis van Forum Hadriani. Het museum toont een aantal belangrijke vondsten, waaronder een gaaf bewaarde en zeer zeldzame Romeinse waterput, ingenieus opgebouwd met behulp van wagenwielen. Neem ook daar eens een kijkje op Open Monumentendag, want ook Museum Swaensteyn opent die dag haar deuren gratis voor publiek. Bij de entree ligt een kinderspeurtocht over de Romeinen.
Kijk voor meer informatie op hun website.

In Park Arentsburgh toont Vereniging Pax Romana het burgerleven langs de Limes in het Romeinse Nederland van de 1ste eeuw na Christus in de vorm van ambachten in het kampleven, zoals koken, houtbewerken, leerbewerken en koperkloppen.

De Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg geeft twee rondleidingen door het park en er staat een kraam met archeologische vondsten.
Tijden: 11.30 en 13.30 uur. Graag melden bij de kraam.

Peter van der Ploeg, directeur van Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn, zal in het park toelichten hoe de resten van Forum Hadriani weer zichtbaar gemaakt gaan worden zonder te graven.

In een kraam is een collectie Romeinse munten van Hans van Gastel te zien.
Romeinse keizers liet gouden, zilveren en koperen munten slaan: aureii, denarii, sestertiën en assen. Daarmee betaalden zij o.a. soldaten en konden belastingen innen. Bovendien kon iedereen de beeltenis van de keizer zien ook al was hij ver weg. Tot zelfs in India zijn Romeinse munten teruggevonden.

Door de komst van de Romeinen kregen de bewoners van Leidschendam –Voorburg, de Cananefaten, ook te maken met geld. Voorheen maakten zij producten zelf of verkregen die door ruil of als geschenk. Geld maakte de handel veel eenvoudiger.

Hans van Gastel vertelt wat men in de eerste eeuw voor dit geld kon kopen.

Huize Arentsburgh opent voor het eerst dit jaar haar deuren voor het publiek tijdens Open Monumentendag.
Hier geeft Bert van der Valk twee lezingen:

  • Het landschap van West Nederland ten tijde van de Romeinen
  • Forum Hadriani verbonden met de buitenwereld

Tijden lezingen: 12.30 en 14.30 uur

Wethouder Astrid van Eekelen zal tegen 11.00 Huis en Park Arentsburgh bezoeken. Zij wordt verwelkomd door de klanken van het pop-up optreden van Blazersensemble Windkracht 3.

In Kinderboekwinkel In De Wolken in de Herenstraat is tussen 15.00 en 16.00 uur een workshop rond Romeinen voor kinderen vanaf 8 jaar. Hiervoor wordt een kleine vergoeding gevraagd.