Historische Tram.

Op zaterdag 9 september rijden er historische trams van het Haags Openbaar Vervoer Museum en de Tramweg Stichting via twee verschillende routes tussen Scheveningen, de binnenstad van Den Haag en Voorburg:

Route 1:
Scheveningen Zwarte Pad – Kurhaus – Madurodam (route lijn 9) – Centraal Station – Kalvermarkt – Spui – Rijswijkseweg (route lijn 1) – Rijswijk Herenstraat – Voorburg Station: 11:00 – 18:00 elk half uur

Route 2:
Haags Openbaar Vervoer Museum – Leeghwaterplein / Hollands Spoor – Rijswijk Herenstraat – Voorburg Station: 11:00 – 18:00 elk half uur

Op beide routes rijden historische trams van 90 tot 95 jaar oud! Zowel de vermaarde Blauwe Tram als Gele Tram, als de knusse Haagse stadstram uit de jaren ’20, rijden deze dag.

Onderweg kan bij alle haltes aan de route op verzoek worden in- en uitgestapt. Een kaartje voor een enkele rit kost €2 en kan in de tram bij de conducteur worden gekocht. OV-Chipkaart en abonnementen zijn niet geldig.

Nieuwe kinderkunst in oude monumenten

Het afgelopen halfjaar hebben kinderen van de Brede Scholen in Leidschendam-Voorburg keihard gewerkt aan het Grote Kinderkunstproject. De kinderen maakten onder leiding van lokale kunstenaars prachtige kunstwerken. Op 10 september zijn alle kunstobjecten te bewonderen tijdens de Open Monumentendag.


flyer kinderkunstproject def-drukkerU kunt de flyer hier downloaden.

Lezingen over het gemeentewapen.

Het pand van Kropholler (Raadhuisplein 1) is in 2014 geheel gerenoveerd. Er zijn regelmatig rondleidingen met speciale aandacht voor de in het pand aanwezige wapenborden. Er zijn infopanelen over het gemeentewapen en om 12.00 en 14.00 uur geeft Marcel van der Lans van de Historische Vereniging Voorburg een lezing over het ontstaan van het gemeentewapen.

Oranjekwartier.

Dit woningbouwcomplex werd in 1917/1918 in opdracht van de Voorburgsche Woningbouwvereeniging gebouwd. Deze vereniging werd in 1914 opgericht met het doel om arbeiderswoningen te bouwen.
De woningbouwblokken liggen in een U-vorm langs de Parkweg – Loolaan – Nieuwstraat. Binnen deze buitenste U ligt rond een binnenhof een kleiner U-vormig bouwblok. Deze hof is bereikbaar via het poortgebouw aan de Loolaan. Op de voorgevel van dit poortgebouw zijn herinneringsstenen ingemetseld. Links en rechts hiervan bevinden zich stenen met de wapens van de gemeente Voorburg en de provincie Zuid-Holland.
De woningen tellen één bouwlaag met kap, met uitzondering van de woningen in het hoge poortgebouw en bij de hoge hoekwoningen. De woningen zijn sober gedetailleerd. De decoratie bestaat voornamelijk uit een siermetselrand net onder de dakgoot. De hoekwoningen en het poortgebouw zijn rijker versierd. Hier is het siermetselwerk toegepast in verschillende motieven. De muurdammen tussen de vensters van het poortgebouw zijn uitgevoerd als halfzuilen in siermetselwerk met natuurstenen sokkels en kapitelen. Het metselwerk is geïnspireerd op de Amsterdamse school. De toepassing van de zuilen is echter aan traditionelere architectuur ontleend en de vorm van de bouwblokken ook.


Expositie “Van Telefoniste tot Smartphone”.

Het markante voormalige Dr. Neherlaboratorium van de PTT staat symbool voor technische ontwikkelingen en de vooruitgang in de (tele)communicatie. Op Open Monumentendag wordt in de bewonerslounge de ontwikkeling ‘Van telefoniste tot Smartphone’ geschetst. De expositie is gerealiseerd in samenwerking met het Museum voor Communicatie.

Verhaal over Heuveltoppers:
SenW Leidschendam-Voorburg en Woej De Groene Loper organiseren onder de vlag van Dit is jouw buurt ‘De Heuveltoppers’, een gloedjenieuw evenement in de Heuvelwijk in Leidschendam! Het wijkfestival wordt georganiseerd voor en door buurtbewoners van alle leeftijden.

Op 10 september kun je vanaf 12 uur op en rondom het Kennedyplein genieten van allerlei optredens: o.a. streetdance, lokale bands & acts, djembé spelers en nog veel meer! Daarnaast is er judo, turnen, ballroom dansen voor senioren en koekjes bakken voor ukkies! We vergeten bijna de hutten- en vlottenbouw voor kids en de winkelwagenrace van de Dirk Van Den Broek Leidschendam! En er is nòg meer…. je kunt je fiets laten maken bij het repareeratelier van Woej De Groene Loper , een lekker kopje koffie drinken in de Burenbus en kinderkunst bewonderen in de Opifex Church. Kortom, voor elk wat wils!!

Symboliek op begraafplaatsen.

De presentatie “Symboliek op begraafplaatsen” in Leidschendam-Voorburg wordt getoond in verschillende monumenten.

Ga kijken in:

Maar ook op de begraafplaatsen aan de Parkweg en in Wilsveen.

Expositie Iconen & Symbolen

31 aug t/m 25 sept 2016; opening : 3 sept 15.00u

ArtiBrak, vereniging van beeldende kunstenaars, Herenstraat 44, Voorburg

Deelnemende kunstenaars:

 • Natalia Schoutsen Stefanova
 • Brigitte Wawoe
 • Wim Fraeyhoven
 • Joep Fransen
 • Lucy de Kruijf
 • Jolanda Verdegaal
 • Erik van ‘t Hoff
 • Winnifred Bastian
 • Sandra de Haas
 • Lies Groeneveld
 • Eva Murakeozy
 • Atie de Visser


Download de poster van de expositie hier

Vreugd en Rust.

Het gebouw bij tennispark Vreugd en Rust met de bijzondere dakconstructie en de tuinmuur eromheen is te bezichtigen.

2016-08-27 CultureelZomerFestival Julianabaan Voorburg 17de editie

Special Talentenloods met Kenny in Dekker’s Hoeve: de oude stal van de monumentale hoeve Essesteijn

Voor meer informatie kijk op de website van de Talentenloods.

Logo-Hoekenburg

Stichting Hoekenburg

In Hoekenburg is een expositie van fotomateriaal van 2 Voorburgse Iconen: Dick vd Engh en Elly Smeek.
Elly heeft haar fototalent ontwikkeld door soms met de ogen van Dick vd Engh naar de wereld te kijken, dit gaf prachtig beeldmateriaal en dat laten we graag zien.
Dus van beide fotografen hebben we opnames van binnen en buiten Voorburg.
Stichting Hoekenburg is blij dat ze de hand hebben weten te leggen op deze foto’s