Het grote Kinderkunstproject

2017

Het is voor de tweede maal dat Sport en Welzijn Leidschendam-Voorburg (SenW L-V) de handen ineenslaat met het comité van de Open Monumentendag L-V. Doel van Het Grote Kinderkunstproject: basisschoolleerlingen kunstwerken laten maken, deze tentoonstellen in monumenten en zo kinderen (en hun familie en vrienden) stimuleren monumenten in hun eigen gemeente te bezoeken.

Creatieve lessen
Leerkrachten en lokale kunstenaars verzorgden creatieve lessen op basisscholen over boeren, burgers en buitenlui, het thema van de Open Monumentendagen 2017. Voor het unieke samenwerkingsproject versierden kinderen (6-12 jaar) op kunstzinnige wijze grote houten platen. Deze kunstborden moeten een boer, burger of buitenpersoon voorstellen. Elk bord kreeg zijn eigen stijl, vorm en invulling. Zo werd er gewerkt met verf, stof en afval. Sommige borden zijn vrolijke collages, anderen zijn opgezet als een drieluik. De borden worden tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september geëxposeerd bij verschillende monumenten in Leidschendam-Voorburg. Bezoekers kunnen hun hoofd door het houten bord steken, een foto van zichzelf nemen en deze delen op sociale media.

Kunstenaars
Voor het project werkte SenW samen met diverse kunstenaars uit Leidschendam-Voorburg. Jessica Melis van Atelier 1312 zorgde ervoor dat de houten platen inspirerende vormen kregen, waarmee de kunstenaars aan de slag konden. Iedere kunstenaar bepaalde zelf de invulling van de lessen. Beeldend kunstenaar Juliette Pestel voerde het project uit bij de Brede Scholen in Voorburg. Het thema bleek nog best een uitdaging, want hoe vertaal je boeren-burgers-buitenlui naar beeld? Pestel: “Bij Brede School Voorburg-Noord besloten we ‘ik hou van de natuur, ik hou van de stad en ik hou van de wereld’ te kiezen. We gaan de achtergronden schilderen en met markers en letters uit tijdschriften, woorden en zinnen die te maken hebben met natuur, stad of wereld, op de vormen zetten. In Bovenveen kozen we voor een boer, voor een hippe jongen in de stad en voor een koningin. De komende weken gaan we de vlakken invullen met collages van papier, stofjes en materialen zoals veren, wol en leer. Ik kijk nu al uit naar de eindresultaten!”

Waar te vinden
De gatenborden zijn geplaatst bij de volgende monumenten:

Voorburg:
– Huygens Hofwijck, Westeinde 2 door Basisschool de Lusthof, Voorburg
– Kinderboekwinkel In de Wolken, Herenstraat 167 door Brede School Voorburg Noord
– Huize Swaensteyn, Herenstraat 72-74 door Brede School de Wegwijzer
– Molen De Vlieger, Essepad 3 door Basisschool Pius X, Voorburg

Leidschendam:
– Petrus & Pauluskerk, Sluiskant 28-29 door Brede School de Heuvel
– Houtzaagmolen De Salamander, De Wiek 19 door Brede School Bovenveen

Stompwijk:
– Laurentiuskerk, Doctor van Noortstraat 86 door Maerten van den Veldeschool

De flyer kunt u hier downloaden.