Herenstraat in beeld

Het Huygenskwartier is van oorsprong een belangrijke plaats waar burgers woonden en waar – door de handel – boeren, burgers en buitenlui met elkaar verbonden waren. Daarom spelen de Herenstraat en de Wielemakersslop een belangrijke rol op deze Open Monumentendag met het thema “boeren, burgers en buitenlui”. Een thema waarbij de nadruk ligt op de mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties.

Naast de openstelling van monumenten kunt u vandaag kennismaken met ons historische erfgoed door middel van een fototentoonstelling in de etalages van de panden in de Herenstraat.
Daarvoor mochten wij putten uit de grote fotocollectie van de Herenstraat van het gemeentearchief van Leidschendam-Voorburg en uit de fotocollectie van Piet van Dorp.

Hoe zag de Herenstraat er vroeger uit, wat voor winkels en horecavoorzieningen waren er toen, hoe verplaatsten de mensen zich, wat voor kleding droegen zij? Het is allemaal te zien (en te lezen) op de posters in de etalages.

Om uw nieuwsgierigheid extra te prikkelen kunt u de historie van de Herenstraat beleven door het beantwoorden van enkele vragen uit de folder die verkrijgbaar is bij de stand van Open Monumentendag in de Herenstraat voor Huize Swaensteyn. Bij inlevering van de juiste antwoorden wacht u een (historische) verrassing.

Wij wensen u veel plezier.

In het weekend van 8 – 10 september 2017 vindt ook het Huygens Muziekfestival plaats.

De Stichting Huygens Muziekfestival laat zich inspireren door de vele talenten van Constantijn Huygens, maar ook door die van zijn zoon Christiaan Huygens. Diens talenten en uitvindingen inspireren tot op de dag van vandaag jonge mensen over de hele wereld.

Tijdens de Open Monumentendag spelen diverse ensembles in de verschillende voor publiek toegankelijke monumenten en winkels in het Huygenskwartier.

Daarnaast worden gedurende de dag ook door verschillende gelegenheidsensembles concerten verzorgd in de Franse Kerk.

Bekijk hier het programma.

Datum en starttijd:
zaterdag, 9 september 2017 – 11.00 tot 18.00