Beleef het verleden bij Huygens’ Hofwijck

Huygens’ Hofwijck – een Plek van Plezier

Fraai gelegen aan de Vliet, met een bijzondere tuin, een rijke boomgaard en een bijhorende boerderij die producten van het land leverde, was Hofwijck voor Constantijn Huygens en zijn gezin een Plek van Plezier om de drukte van de stad te ontvluchten.

Wat zag Constantijn als hij door de ramen van Hofwijck naar buiten keek? In acht vensterbanken van zijn buitenplaats is een impressie daarvan te zien. En in verschillende vertrekken vindt u ‘zaalpapieren’ die iets vertellen over het dagelijks leven op Hofwijck.  In de oud Hollandse keuken worden drie korte filmpjes van Jacques van Herten en Desi Goudman vertoond die laten zien hoe Susanna Huygens, Constantijns dochter, de scepter zwaaide over het dagelijkse reilen en zeilen van de buitenplaats. Ze ontmoet de kok, de tuinman en de bibliothecaris.

Om 10.00 uur vindt hier de opening van Open Monumentendag plaats door wethouder Astrid van Eekelen met muziek van Jachthoorn Blaasgroep Waalsdorp.

Op het voorplein wordt plezier gemaakt! In samenwerking met Sport & Welzijn is er een speciaal programma voor kinderen.  Beleef het verleden met oud Hollandse spellen, zoals hoepelen, beuningen, kegelen en touwtje springen. Daarnaast kun je kruiden determineren en zijn er oud Hollandse bordspellen. Kleur een Delfts Blauw bordje met een molentje, een tulp of een ander ontwerp. Ontmoet Constantijn én zoon Christiaan Huygens en speur mee met hondje Geckie door de tuin. Met een glas limonade of kopje koffie met een heerlijk stukje taart kom je helemaal bij.

Aan de Vliet bij Huygens’ Hofwijck is aanlegplaats A van trekschuit Hadrianus die over de Vliet pendelt. Zie hier het vaarschema.

De dag wordt afgesloten met een concert van kamermuziekensemble Manzana Musica (Huygens Festival) in de Pronkzaal.