OVERIGE ACTIVITEITEN

Historische Tram.

Op zaterdag 9 september rijden er historische trams van het Haags Openbaar Vervoer Museum en de Tramweg Stichting via twee verschillende routes tussen Scheveningen, de binnenstad van Den Haag en Voorburg:

Route 1:
Scheveningen Zwarte Pad – Kurhaus – Madurodam (route lijn 9) – Centraal Station – Kalvermarkt – Spui – Rijswijkseweg (route lijn 1) – Rijswijk Herenstraat – Voorburg Station: 11:00 – 18:00 elk halfuur

Route 2:
Haags Openbaar Vervoer Museum – Leeghwaterplein / Hollands Spoor – Rijswijk Herenstraat – Voorburg Station: 11:00 – 18:00 elk halfuur

Op beide routes rijden historische trams van 90 tot 95 jaar oud! Zowel de vermaarde Blauwe Tram als Gele Tram, als de knusse Haagse stadstram uit de jaren ’20, rijden deze dag.

Onderweg kan bij alle haltes aan de route op verzoek worden in- en uitgestapt. Een kaartje voor een enkele rit kost €2 en kan in de tram bij de conducteur worden gekocht. OV Chipkaart en abonnementen zijn niet geldig.

Kinderkunst bij monumenten

Kinderen van de Brede Scholen in Leidschendam-Voorburg hebben ook dit jaar weer keihard gewerkt aan het Grote Kinderkunstproject. De kinderen maakten onder leiding van lokale kunstenaars prachtig versierde kleurrijke gatenborden. Deze gatenborden staan op Open Monumentendag op 9 september a.s. bij diverse monumenten opgesteld. Laat je foto maken met je hoofd door het gat.

Waar te vinden
De gatenborden zijn geplaatst bij de volgende monumenten:

Voorburg:
– Huygens Hofwijck, Westeinde 2 door Basisschool de Lusthof, Voorburg
– Kinderboekwinkel In de Wolken, Herenstraat 167 door Brede School Voorburg Noord
– Huize Swaensteyn, Herenstraat 72-74 door Brede School de Wegwijzer
– Molen De Vlieger, Essepad 3 door Basisschool Pius X, Voorburg

Leidschendam:
– Petrus & Pauluskerk, Sluiskant 28-29 door Brede School de Heuvel
– Houtzaagmolen De Salamander, De Wiek 19 door Brede School Bovenveen

Stompwijk:
– Laurentiuskerk, Doctor van Noortstraat 86 door Maerten van den Veldeschool

De flyer kunt u hier downloaden.

Herenstraat in beeld

Bekijk de posters in de etalages van de winkels in de Herenstraat. Hier zie je hoe de panden en de buurt er vroeger uitzagen. Ook is er te lezen wie er in deze panden gewoond heeft of zijn winkel heeft gehad.

Om uw nieuwsgierigheid extra te prikkelen kunt u de historie van de Herenstraat beleven door het beantwoorden van enkele vragen uit de folder die verkrijgbaar is bij de stand van Open Monumentendag in de Herenstraat voor Huize Swaensteyn. Bij inlevering van de juiste antwoorden wacht u een (historische) verrassing.

Historische baggermolen

Aan de kade bij de H. Petrus en Pauluskerk ligt een ca. 100 jaar oude nog werkende baggermolen. De eigenaar geeft demonstraties en er zijn diverse activiteiten voor kinderen.

De demonstraties zijn mogelijk gemaakt door “Meeuwisse Beheer en Arno van der Lans (Groenprojecten Madestein)”.

Speciale tentoonstelling over de geschiedenis van de Stompwijkse Zouaven

In de Laurentiuskerk in Stompwijk is tijdens Open Monumentendag een tentoonstelling over Zouaven te bezoeken. Organisator, de Stichting Oud Stompwijk laat met deze tentoonstelling zien hoe de Pauselijke Staat door Zouaven werd verdedigd. Ook een aantal Stompwijkers trad bij dit Pauselijke leger in dienst. Bij terugkomst verloren zij hun Nederlanderschap.

Deze Zouaven waren vrijwilligers die tussen 1861 en 1870 de pauselijke staat verdedigden tegen de Italiaanse nationalisten. Zij waren herkenbaar aan hun uniform met pofbroek. De naam Zouaven vindt haar oorsprong in Algerije waar het Franse leger de Berberstam Zouaouwa in haar gelederen opnam. Deze naam werd door de Fransen verbasterd tot Zouaven. Uit Stompwijk meldden zich dertien mannen in dit pauselijke leger. Zij reisden via Oudenbosch, Brussel en Parijs naar de Italiaanse havenstad Civitavecchia bij Rome om als Zouaven tegen de nationalisten te vechten.

De tegenstanders van de Pauselijke Staat, waren Graaf Camillo Benso di Cavour, Giuseppe Mazzini, Giuseppe Garibaldi en Victor Emanuel II. Zij worden gezien als de Italiaanse ‘vaders des vaderlands’.

De bijzondere tentoonstelling biedt een overzicht van het leven van deze strijders voor de paus. Via o.a. foto’s en kleding krijgt men een beeld van deze Zouaven die bij terugkeer het Nederlanderschap verloren. Dat Nederlanderschap kon men terugkopen. Maar vaak kwam men berooid terug. Deze Zouaven werden ‘gedoogd’ zoals we nu zouden zeggen en sommigen lukte het om werk te vinden, te trouwen met een bemiddelde vrouw, of men vertrok naar familie elders in het land. De tentoonstelling is zeer de moeite waard en men kan tevens van de gelegenheid gebruik maken om de Laurentiuskerk vanbinnen en buiten te bezichtigen.

Rondrit met bus en gezelschapswagen voor senioren

In samenwerking met “Woej-uitjes” organiseert Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg speciaal voor senioren een rondrit met bus en een gezelschapswagen getrokken door twee paarden met bezoek aan monumenten en activiteiten in en rondom monumenten.

Opstapplaatsen:
Bij de wijk- en dienstencentra De Groene Loper, Oranjehoek, De Plint en Halte lijn 47 op de hoek Rijnlandstraat/Damlaan, maar u kunt ook thuis worden opgehaald. Dit in overleg met Woej.

Aanmelden van 24 augustus t/m 31 augustus 2017
via tel. 070 369 3929 van Woej Centrale Busvervoer (elke werkdag tussen 11.30 en 15.00 uur)

Bij aanmelden aangeven waar u wilt opstappen.

Helaas is het aantal zitplaatsen beperkt, dus VOL = VOL

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Pieter van den Kerkhoff (070 369 3233)

De rondritten worden mogelijk gemaakt door vrijwilligers van Woej busvervoer

De rondrit is bestemd voor senioren die goed ter been zijn en die geen hulp nodig hebben bij het in- en uitstappen.

Zie hier de flyer

Spraakmakende personen in Voorburgse prentkunst

Het in 2016 uitgebrachte boek “Spraakmakende personen in Voorburse prentkunst” geschreven door historicus en schrijver C.L. van der Leer met illustraties van G.M. Duijvestein is ook dit jaar tijdens Open Monumentendag nog te verkrijgen bij de stands van Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg in Voorburg, Leidschendam en Stompwijk.
De verkoopprijs is € 20,00

De Stompwijkse Knip

Het in 2016 uitgegeven boek “De Stompwijkse Knip” geschreven door het duo Peter van Boheemen en Frans Jansen was snel uitverkocht.

Dit prachtige boek met 268 pagina’s gaat over de ontstaansgeschiedenis van Stompwijk en in het bijzonder over de buurt bij de kruising van de Stomwijkseweg en de Kniplaan.

Door de mooie vormgeving en de fraaie illustraties in de vorm van kaarten en foto’s is het boek een aanrader voor allen die geïnteresseerd zijn in het Stomwijkse landschap en haar bewoners.

Dit prachtige boek is opnieuw uitgegeven en wordt rond 11.00 uur op Boerderij Akkerlust op Stompwijkseweg 55A aangeboden aan wethouder Bianca Bremer, waarna het daar en in de Laurentiuskerk, Doctor van Noortstraat 86 te koop is voor € 25,-

Mocht u belangstelling hebben stuur dan een mail met uw naam, adres en telefoonnummer naar info@hotelboerderij.nl

Huygens Festival 2017 van 8 t/m 10 september

In dit weekend vindt ook het Huygens Muziekfestival plaats.

De Stichting Huygens Muziekfestival laat zich inspireren door de vele talenten van Constantijn Huygens, maar ook door die van zijn zoon Christiaan Huygens. Diens talenten en uitvindingen inspireren tot op de dag van vandaag jonge mensen over de hele wereld.

Tijdens de Open Monumentendag spelen diverse ensembles in de verschillende voor publiek toegankelijke monumenten en winkels in het Huygenskwartier.

Daarnaast worden gedurende de dag ook door verschillende gelegenheidsensembles concerten verzorgd in de Franse Kerk.

Bekijk hier het programma.

Datum en starttijd:
zaterdag, 9 september 2017 – 11.00 tot 18.00

Klassieke auto’s

Stompwijkse autoliefhebbers zijn bereid gevonden om met hun klassieke auto’s als een soort taxichauffeur bezoekers naar en van monumenten te vervoeren.

De klassieke auto’s kunnen bovendien bewonderd worden op het kerkplein van de Laurentiuskerk.

Als u met de auto naar Stompwijk komt, parkeer deze dan bij Sportpark De Meerhorst, Klaverblad 13, 2266 JK Leidschendam en laat u met klassieke auto’s vervoeren naar de bezienswaardigheden en activiteiten in Stompwijk.

Stichting Hoekenburg

In het weekend van 9/10 en van 16/17 september zijn er vier presentaties in de schuur van de tuinmanswoning in park Hoekenburg aan de Hoekenburglaan 43 in Voorburg:

  • De eerste is gebaseerd op het eerste boek dat door C. Soonius ruim 50 jaar geleden geschreven is over bijzondere plekken in Voorburg
  • De tweede is gebaseerd op het tweede boekje dat C. Soonius heeft geschreven, ook meer dan 40 jaar geleden
  • De derde is over Voorburg West gemaakt door Aad de Wolf en verkregen uit zijn nalatenschap
  • De vierde is een eigen geheel nieuw gemaakte presentatie over Voorburg West waarvan de première op Open Monumentendag plaatsvindt!!

Zomercarnaval in Stompwijk

Vanaf 16.00 uur gaat Stompwijk over van de Open Monumentendag naar het Zomercarnaval, dat gehouden wordt in verband met het 44-jarige jubileum van De Gaanders. Er is een loopgroepenoptocht, met swingende en opzwepende tropische muziek en dansers. Met aansluitend groot feest op de Meerlaan. Meer informatie is te vinden op de website www.degaanders.nl en www.stompwijk.nl