EXPOSITIES

07. Museum Swaensteyn (voorheen Stadsmuseum) – Herenstraat 101

Speciaal voor deze dag is een route uitgezet langs de vaste collectie van het museum op basis van het thema Boeren, Burgers en Buitenlui.
Op de gehele benedenverdieping is de tentoonstelling “Een Haags Duo” met werken uit de privécollectie van Fred Klomp.
Er is extra aandacht voor de sculpturen uit de eigen collectie met de presentatie “Voorburg Sculptuur”.

Van 11.00 – 15.00 uur vertelt Prinses Marianne zelf haar verhaal over haar buitenplaatsen en haar tijd in Voorburg.

08. Kunstuitleen – Herenstraat 92
In de hele maand september staat de Kunstuitleen in het teken van draagbare kunst. In een exclusieve pop-up store presenteren zij bijzondere sieraden met een verhaal van zowel lokale als internationale vormgevers, die balanceren op het randje tussen kunst en toegankelijkheid.

11. Sint Martinuskerk – Oosteinde 56

Bijzonder gedenkboek uit de Voorburgse geschiedenis na zo’n 100 weer te zien in Voorburg.

Tijdens Open Monumentendag van 9 september 2017 wordt in de Martinuskerk aan het Oosteinde voor het eerst in de historie een bijzonder gedenkboek geëxposeerd dat recent werd verworven door de Voorburgse historicus Kees van der Leer. Dit gedenkboek was een geschenk van de Voorburgse bevolking aan burgemeester Tuyl van Serooskerken in augustus 1908 ter gelegenheid van zijn 25-jarig ambtsjubileum. Het fraaie koperbeslag van het album toont het wapen van Voorburg. In het album zijn 16 haarscherpe foto’s opgenomen van markante plekken in Voorburg en van ‘nuttige instellingen en werken’ die dankzij  de burgemeester tot stand waren gekomen zoals de watertoren. Het dankwoord werd geschreven door mgr. Van Stee, pastoor van de Martinuskerk.

Daarnaast worden in de Martinuskerk diverse prenten getoond met spraakmakende personen  uit de Voorburg-collectie van Gerard Duijvestein. Om 11.30 uur en om 15.00 uur zal Kees van der Leer in de Martinuskerk een kort verhaal vertellen over enkele van deze personen in en om de Martinuskerk, onder wie een boerendochter uit het Oosteinde die van een schunnig liedje dat zij als straatzangeres zong een vroom kerstliedje maakte dat wereldberoemd werd.  Eveneens komt de schuilkerk met een ‘speelhuis’ in het buiten Bijvliet ter sprake alsmede Wilhelmus van Stee die Antoniushove uit eigen middelen liet bouwen en de naar hem genoemde voetbalclub ‘Wilhelmus’ oprichtte.

12. Molen De Vlieger – Essepad 3
Verder kan men (een van de laatste keren) de Mondriaan expositie in de molen bezoeken. Hier hangt een aantal replica’s van originele molenschilderijen die Mondriaan in de loop van de jaren heeft gemaakt. Deze expositie is samengesteld in samenwerking met het Haags Gemeentemuseum en Museum Swaensteyn.

15. H. Petrus en Pauluskerk – Sluiskant 28 – 29
Gedurende de dag demonstreert Sandra van der Waart van glasatelier Refraction in Rijswijk het vervaardigen van glas-in-lood.

17. Dorpskerk (Peperbus) – Delftsekade 7

In de kerkzaal wordt op borden een overzicht getoond van een deel van de geschiedenis van Leidschendam, met name de opbouw van de wijken en de plaats van de Dorpskerk daarin.

19. Boerderij Akkerlust – Stompwijkseweg 55a

Presentatie 2e druk van het boek “De Stompwijkse Knip”.
Presentatie stamboom en oude foto’s.

21. Sint Laurentiuskerk – Doctor van Noortstraat 86

Verder worden de kerkschatten /gebruiksvoorwerpen behorende bij onze kerk getoond.

Zouaven tentoonstelling geörganiseerd door de Stichting Oud Stompwijk.

23. Boerderij Weltevreden – Oosteinde 21, Stompwijk

De eigenaar geeft demonstraties rietdekken.